Ciotka

sobota, 16 sierpnia 2014

Kruche ze śliwkami brata Władka


Szybkie kruche ciasto ze śliwkami wspaniały deser na niedzielny obiad



Składniki (tortownica 24):
125g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 kg śliwek
3 łyżki cukru pudru + do posypania na wierzch
Wszystkie składniki oprócz śliwek zagnieść. Podzielić na dwie części. Pierwszą wyklejamy dno formy wyłożonej wcześniej papierem. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. W tym czasie drugą część ciasta włożyć do lodówki i przygotować śliwki.
Ze śliwek wyjąć pestki i pokroić w piórka. Wyłożyć śliwki na podpieczony wcześniej spód i posypać cukrem pudrem wyrównać. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i wyłożyć je na śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25-35 minut, do momentu aż wierzch ciasta ładnie się przyrumieni. Wystudzone ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz