Ciotka

sobota, 2 sierpnia 2014

Młoda kapusta wujaszka Grzegorza


Młoda kapustka na słonince niebo w gębie


Składniki:
1 główka młodej kapusty
200g słoniny
1 cebula
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
1 pęczek koperku
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na skwarki. W między czasie pokroić cebulę i kapustę w drobne piórka. Do skwarek i wytopionego tłuszczu dorzucić cebulę lekko zeszklić i dodawać partiami kapustę. Kapusta podczas duszenia, będzie zmniejszać swoją objętość. Dusić do miękkości około 30-40 minut. Kiedy kapusta będzie miękka doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę dusić dosypać mąkę najlepiej po łyżce i zagęścić kapustę do odpowiedniej konsystencji. Chwilę dusić, na koniec wsypać drobno posiekany koperek wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz