Bardzo szybka szarlotka na kruszonce z dodatkiem borówek
Składniki (tortownica 24):
Kruszonka:
200g masła roztopionego
200g cukru
400g mąki pszennej
Wszystkie składniki zagniatać do momentu powstania kruszonki. Podzielić masę na dwie części.
Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy lekko dociskając
Jabłka na szarlotkę
3-4 duże jabłka lub 5 małych
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
200g borówek amerykańskich
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i wody umieścić w garnku i podgrzewać pod przykryciem do momentu kiedy jabłka zaczną się rozpadać czyli około 30-40 minut. Mąkę i wodę połączyć tworząc białą zawiesinę. Kiedy jabłka osiągną pożądaną konsystencję wlać mąkę rozpuszczoną w wodzie i wymieszać. Zagęszczone jabłka wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Obsypać równomiernie jagodami. Pozostałe ciasto obsypać drugą częścią kruszonki. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Wierzch kruszonki powinien się przyrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz