Ciotka

sobota, 16 sierpnia 2014

Warkocz drożdżowy Jagny


Puszysta bułka zapleciona w warkocz najlepiej smakuje posmarowana masłem ze szklanką gorącego kakao


Składniki:
50g miękkiego masła
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
7g drożdży suszonych (1 opakowanie)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Mak do posypania
Wszystkie składniki zagnieść odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść nadać wybrany kształt. Ja zaplotłam z ciasta warkocze i odstawić do wyrośnięcia ponownie na około 35-40 minut. Posypać z wierzchu makiem. Jeśli chcemy można wcześniej posmarować warkocze roztrzepanym jajkiem wtedy mak ładnie się przyklei. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut. Po 15 minutach jeśli zaczną się zbyt szybko rumienić można przykryć folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz