Ciotka

środa, 6 sierpnia 2014

Mini jagodzianki brata Mariusza


Wspaniałe jagodzianki domowe pulchne i miękkie.



Składniki:
50g miękkiego masła
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka
7g drożdży suszonych (1 opakowanie)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
200g jagód lub borówek amerykańskich
Wszystkie składniki oprócz jagód zagnieść w misce na jednolite ciasto. Zrobić kulę oprószyć lekko mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść rozwałkować na placek o grubości około 0,5 centymetra pokroić w kratkę i na każdy kwadrat układać 1 łyżkę jagód. Zawijać do środka tworząc mini bułeczkę układać na blaszce jedno obok drugiego tak żeby się lekko stykały. Odstawić ponownie do wyrośnięcia 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-30 minut jeżeli zaczną się bardzo szybko rumienić z wierzchu przykryć folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz