Szybki wieniec ptysiowy z wierzchu chrupiący w środku mięciutki.
Składniki (na okrąg o średnicy 20 centymetrów):
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki masła
Mleko z dodatkiem soli i masła zagotować. Do gotującego się mleka dosypać mąkę i szybko mieszać, do mementu kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Odstawić na kilka minut, żeby ostygło. Do przestygniętego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować, aż wszystko się połączy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i robić 3 okręgi, które będą na siebie nachodzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Potem zmniejszyć do 170 stopni i dopiec jeszcze 15-20 minut. Ostygnięty wieniec przekroić wzdłuż i przełożyć dowolnym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz