Ciotka

sobota, 6 września 2014

Chlebki ala focaccia bratanicy Justyny


Prosty przepis na chlebki wspaniały dodatek do grilla lub osobne danie



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej typ 450
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
50g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 paczka drożdży suszonych 7g
Ciasto wyrabiać przez około 5 minut do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką i lekko obsypane mąką na około 1 godzinę czyli do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować podzielić na 4-5 równe części i rozwałkować na placki około 0,5 centymetra. Na każdy placek poukładać ulubione dodatki. U mnie plastry świeżego pomidora, czarne oliwki i cebula. Nadają się również inne dodatki np.:(suszone pomidory, zielone oliwki, szynka, ser żółty, ser feta, świeży rozmaryn itp..) Poukładać dodatki lekko dociskając do ciasta. Ciasto z wierzchu posmarować oliwą przy użyciu pędzelka. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze około 35-40 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 215 stopni około 20 minut ciasto powinno się zrumienić z wierzchu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz