Ciotka

wtorek, 13 maja 2014

Majowe Grill Party

 
 
Sezon grillowy rozpoczęty. Trzy propozycji dodatków do grilla.
 
 
 
Składniki:
Dodatki do grilla

Sos tzatziki:
1 Serek homogenizowany
1 jogurt naturalny
1 ogórek zielony
2 czosnki
sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy
Ogórka obrać wydrążyć środek łyżeczką. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach położyć na sicie posolić. Jak ogórek zacznie puszczać wodę dobrze odcisnąć. W miseczce wymieszać serek i jogurt dodać wyciśnięty czosnek i przygotowany wcześniej ogórek. Doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i kwaskiem cytrynowym.
 
Masło czosnkowe:
Pół kostki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka czerwonej papryki
garść posiekanej świeżej pietruszki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy (można pominąć)
Miękkie masło wymieszać z ulubionymi ziołami i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.
 
Sałatka z ryżem:
1 woreczek ryżu (ugotowany i ostudzony)
3 rzodkiewki
2 pomidory
1 ogórek zielony
małą puszka kukurydzy
starty ser żółty
3 łyżki majonezu
1 jogurt naturalny 
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżeczka miodu
Ryż podzielić na dwie części. Wymieszać sok z cytryny i miód. Pierwszą część ryżu włożyć na dno miseczki lekko przyprawić solą i pieprzem i połową sosu z cytryny i miodu. Pokroić rzodkiewki w kostkę ułożyć na ryżu przyprawić solą i pieprzem. Pokroić pomidora w kostkę przyprawić. Położyć pozostały ryż przyprawić i polać pozostałym sosem z cytryny. Pokroić ogórka w kostkę przyprawić. Na koniec wyłożyć kukurydzę. W osobnym naczyniu wymieszać majonez z jogurtem. Polać powstałym sosem jogurtowym sałatkę dla dekoracji posypać żółtym startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz