Delikatny i mięciutki biszkopt z makiem i kremem orzechowym.
Składniki (tortownica 24):
Biszkopt:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (można dać mniej)
1 łyżka suchego maku
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier partiami. Miksować do momentu, aż masa będzie błyszcząca. Dodać żółtka i miksować do połączenia się składników. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać metalową łyżką dodać mak i wiórki kokosowe wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Ostudzić.
Krem:
1/2 puszki masy makowej
Krem:
250g serka mascarpone
4-5 łyżek kremu orzechowego typu nutella
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwie równe części. Na pierwszy biszkopt nałożyć masę makową. Przykryć drugim biszkoptem. Pokryć kremem orzechowym. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz