Rewelacyjny torcik Rafaello kremowy i pyszny. Z wierzchu posypany migdałami i bardzo kokosowy.
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
Jajka ubić z cukrem przez około 10 minut, aż masa stanie się puszysta i podwoi swoją objętość. Do gotowej masy stopniowo wsypywać mąkę i wymieszać metalową łyżką. Masę podzielić na dwie części i wylać do przygotowanych wcześniej tortownic. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić.
Krem:
500ml śmietany 30%
2 śnieżki w proszku
2 tabliczki białej czekolady
6 łyżek mleka w proszku
6 łyżek wiórków kokosowych
Wlać śmietanę do rondelka wsypać pokruszone czekolady i podgrzewać do momentu, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Dobrze schłodzoną masę śmietankową ubijać dodając śnieżki oraz mleko w proszku. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Gotowy krem schłodzić 15 min w lodówce.
Do nasączenia:
Likier amaretto w wersji bez alkoholu można użyć soku z cytryny wymieszanej z wodą.
Do ozdoby:
100g płatków migdałowych
6-8 migdałów bez skórki
Ostudzone biszkopty nasączyć likierem lub sokiem z cytryny. Przełożyć 1/3 powstałego kremu. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałym kremem. Przyozdobić boki płatkami migdałowymi. Wierzch całymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz