Kruche i delikatne rurki z kremem
Składniki na 16-20 rurek:
Ciasto:
250g mąki
2 łyżki masła miękkiego
szczypta soli
1 łyżka octu winnego
125ml ciepłej wody
20g roztopionego masła
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć w chłodne miejsce na 30-60 minut. Podzielić na dwie części rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić placek na 8-10 równych części. Każdy kawałek posmarować rozpuszczonym masłem przy użyciu pędzelka. Nawijać na foremki do rurek. Piec w temperaturze 180 stopni 20 minut, do momentu, aż będą złociste i kruche.
Krem:
400ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu fix
Ubić śmietanę z dodatkiem usztywniacza i cukru pudru.
Nabijać wystudzone rurki kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz