Na ciepłe dni najlepszy sernik na zimno.
Masa serowa:
500ml śmietany kremówki 30%
7 łyżeczek żelatyny (rozpuszczonej w pół szklanki wody)
3 serki homogenizowane
0,5 szklanki cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodawać serki homogenizowane i czekoladę partami nadal ubijając, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać żelatynę i ubijać chwilkę aż wszystkie składnik się połączą. Przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki.
Galaretka pomarańczowa:
2 duże pomarańcze
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 600 ml wody
Pomarańcze pokroić w cząstki ułożyć na masie serowej i zalać galaretką. (Pomarańcze ładnie przylgną do masy kiedy najpierw zalejemy je niewielką ilością galaretki i włożymy do lodówki, żeby zastygła).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz