Ciotka

wtorek, 13 maja 2014

Hamburger dziadunia Stasia


Najlepsze domowe hamburgery z grilla.



Składniki na 6 hamburgerów:
Gotowe bułki do hamburgerów
ulubione dodatki:
pomidor
sałata
ogórek
ser topiony

Hamburgery:
500g mięsa mielonego wołowego
1 sucha kajzerka (namoczona w wodzie do momentu kiedy będzie miękka)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz (do smaku)
Mięso mielone wyrobić ręką dodając namoczoną bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sól i pieprz. Wyrabiać masę do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. Uformować 6 kotletów lekko je spłaszczając. Odstawić tak przygotowane kotlety do lodówki na co najmniej pół godziny przed grillowaniem.

Sos czosnkowy:
150g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.

Bułki pokroić wzdłuż na dwie części. Lekko przyrumienić na grillu. Włożyć do środka kotleta oraz ulubione dodatki polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz