Moja propozycja tortu z okazji Dnia Matki.
Tort z wierzchu jest w całości pokryty lukrem plastycznym.
Składniki (2 tortownice 16):
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dna obu tortownic wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać z cukrem przez około 10 min, aż powstanie gęsta puszysta masa. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia w kilku ratach mieszając metalową łyżką. Powstałą masę przelać do dwóch tortownic. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut do suchego patyczka.
Wystudzić. Każdy biszkopt pokroić na dwie równe części.
Krem:
500g truskawek
2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
1 litr mleka
1 litr mleka
500g masła (powinno być w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej według uznania)
Budynie ugotować na mleku dodając cukier puder. Wystudzić. Masło ucierać mikserem, aż będzie puszyste. Powoli dodawać po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Truskawki pokroić w kostkę. Podzielić na trzy równe części.
Nasączenie:
pół szklanki herbaty
Pierwszy przekrojony biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 1/3 truskawek i krem. Przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć. Wyłożyć truskawki i krem. Przykryć trzecim biszkoptem nasączyć przełożyć pozostałą częścią truskawek i kremem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały krem nałożyć na wierzch i boki tortu.
Do ozdobienia tortu lukrem plastycznym należy używać na wierzch i boki kremów maślanych, przy kremach śmietankowych lukier się rozpuszcza.
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej według uznania)
Budynie ugotować na mleku dodając cukier puder. Wystudzić. Masło ucierać mikserem, aż będzie puszyste. Powoli dodawać po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Truskawki pokroić w kostkę. Podzielić na trzy równe części.
Nasączenie:
pół szklanki herbaty
Pierwszy przekrojony biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 1/3 truskawek i krem. Przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć. Wyłożyć truskawki i krem. Przykryć trzecim biszkoptem nasączyć przełożyć pozostałą częścią truskawek i kremem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały krem nałożyć na wierzch i boki tortu.
Do ozdobienia tortu lukrem plastycznym należy używać na wierzch i boki kremów maślanych, przy kremach śmietankowych lukier się rozpuszcza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz