Ciotka

niedziela, 1 czerwca 2014

Kruche ciasto z rabarbarem dziadka Władka


Kruche ciasto z rabarbarem słodko kwaśna pychotka.




Składniki (tortownica 23):

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki (szklanka 250ml)
120g masła (schłodzone pokrojone w kostkę)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jajka (lub jedno duże i żółtko)
Wszystkie składniki szybko zagnieść uformować kule podzielić na dwie równe części. Jeną częścią wyłożyć dno tortownicy i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Drugą część włożyć do foliowej torebki i również schłodzić w lodówce.

Nadzienie rabarbarowe:
500g rabarbaru
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki wymieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podpiec w piekarniku przez 10 min w rozgrzanym piekarniku 180 stopni. Wyjąć wyłożyć przygotowane nadzienie i  wyrównać. Pozostałe ciasto rwać i rzucać na wierzch ciasta. Piec w piekarniku 35-40 min w 180 stopni. Można jeść ciepłe na przykład z gałką lodów waniliowych lub na zimno.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz