Tarta z nadzieniem czekoladowym i świeżutkie truskawki pyszne połączenie.
Składniki:
Kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść do połączenia się i odłożyć do lodówki na 1godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć formę. Piec w piekarniku 180 stopni 15 minut obciążając ciasto przy pomocy papieru wyłożonego suszonym grochem lub fasolą. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze 20 minut.
Krem:
1 serek mascarpone
1 czekolada mleczna (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Wymieszać serek z przestudzoną mleczną czekoladą używając miksera.
Wierzch tarty:
około 500g truskawek lub innych ulubionych owoców
galaretka truskawkowa
300ml wody
Wodę zagotować i rozpuścić galaretkę. Wystudzić. Truskawki umyć osuszyć dowolnie pokroić ułożyć na tarcie. Galaretkę wylewać na ciasto partiami najpierw przykleić truskawki czyli wylać odrobinę na dno włożyć do lodówki, żeby galaretka zastygła następnie kolejna warstwa. Jeśli chcemy żeby truskawki ładnie się błyszczały można galaretkę nakładać przy użyciu pędzelka na każdą oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz