Mięciutkie, kremowe i bardzo kawowe babeczki.
Składniki 10-12szt:
Ciasto na babeczki
1 szklanka jogurtu
1 jajko
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Jaja ubić z cukrem. Dodać powoli olej dalej ubijając. Dodać jogurt i kawę rozpuszczalną dalej miksować. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę dalej miksować, aż wszystko dokładnie się połączy. Przelać ostrożnie do przygotowanych foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Babeczki ładnie urosną. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut. Ostudzić.
Krem:
200 ml śmietany kremówki 30%
50g serka mascarpone
1 usztywniacz do śmietany typu fix
2 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem usztywniacza. Dodać cukier puder dalej miksować. Dodać serek i jeszcze przez chwilę ubijać. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie ozdobić muffinki posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz