Kolejna propozycja na ciasto z truskawkami.
Składniki (tortownica 23-24):
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
500g truskawek
cukier puder
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partami najlepiej po łyżce cukier. Ubijać do momentu kiedy piana zgęstnieje i będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka miksować do połączenia się składników. Dolać powoli oleju miksować. Kiedy wszystkie składniki się połączą przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką ostrożnie, żeby masa nie opadła. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Powkładać truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40 min do tak zwanego suchego patyczka. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz