Tort Ferrero mocno orzechowy.
Składniki (24 tortownica):
Ciasto:
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
75 g cukru
100g mielonych orzechów
2 łyżki kakao
75g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
75 g cukru
100g mielonych orzechów
2 łyżki kakao
75g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białko ubić na sztywno. Dodać stopniowo masło ubijać. Dodawać po jednym żółtku ubijać, aż do wyczerpania. Mąkę proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej misce. Stopniowo przesiewać do masy i delikatnie mieszać, żeby piana nie opadła. Na końcu dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Wylać na tortownicę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec 180 stopni 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić.
Krem orzechowy:
200g serek maskarpone
100g krem orzechowy typu nutella
100g mlecznej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
orzechy laskowe zmielone 100g
200g serek maskarpone
100g krem orzechowy typu nutella
100g mlecznej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
orzechy laskowe zmielone 100g
Serek mascarpone wymieszać z kremem orzechowym i czekoladą mleczną najlepiej mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.
Krem śmietankowy:
200ml śmietany 30%
1 usztywniacz typu fix
50g serka mascarpone
200ml śmietany 30%
1 usztywniacz typu fix
50g serka mascarpone
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem usztywniacza. Na koniec dodać serek i jeszcze chwilę miksować do połączenia się kremu.
Polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 - 4 łyżki śmietany 30%
3 łyżki mleka w proszku
Masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać połamaną mleczną czekoladę i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia dodać kakao wymieszać. Dodać mleko w proszku wymieszać. Na koniec dodać śmietanę. Odczekać, aż polewa chwilę ostygnie i zacznie gęstnieć.
50g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 - 4 łyżki śmietany 30%
3 łyżki mleka w proszku
Masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać połamaną mleczną czekoladę i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia dodać kakao wymieszać. Dodać mleko w proszku wymieszać. Na koniec dodać śmietanę. Odczekać, aż polewa chwilę ostygnie i zacznie gęstnieć.
Na ostudzone ciasto wylać najpierw krem orzechowy wyrównać, następnie dodać krem śmietankowy wyrównać. Polać przestudzoną polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz