Śmietankowo - truskawkowy torcik.
Składniki (blaszka 10x 25):
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
1 łyżka sody
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić przekroić na 3 części tworząc blaty do przełożenia.
Krem truskawkowy:
500g zmiksowanych truskawek
1 galaretka truskawkowa
250ml wody
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
500ml śmietany kremówki
1 usztywniacz typu fix
Galaretkę przygotować w 250ml gorącej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia wyłączyć wsypać galaretkę odstawić. Zmiksowane truskawki zalać studzoną galaretką. Przygotować żelatynę wlać do truskawek. W drugim naczyniu ubić śmietanę z dodatkiem usztywniacza. Tężejącą galaretkę wlać do śmietany zamieszać odstawić na 10 minut do lodówki żeby masa ładnie stężała, ale dawała się rozsmarować.
Przekrojone blaty przełożyć kremem, resztą kremu pokryć górę i boki tortu.
Krem śmietankowy:
300ml śmietany 30%
usztywniacz typu fix
serek mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z dodatkiem usztywniacza i cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać partiami serek mascarpone i ubijać do chwili połączenia się nie dłużej, żeby się nie zważyła.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować ciasto. Dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez 2-3 godziny.
Truskawki do dekoracji:
20-30 sztuk truskawek dużych ładnych
galaretka truskawkowa rozpuszczona w pół szklanki gorącej wody
Galaretkę ostudzić. Moczyć truskawki w galaretce i przyklejać na ciasto chwilkę przytrzymywać, żeby się przykleiły. Na koniec pędzelkiem pokryć wierzch truskawek, żeby się ładnie błyszczały.
Koszyk ze zdjęcia najlepiej zrobić wyciskając masę przy użyciu rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki robiąc na torcie pionowe kreski w równych odstępach. Na pierwszej pionowej kresce należy zrobić kilka poziomych kresek w równych odstępach. Na drugiej kresce robimy poziome kreski trafiając pomiędzy poziome kreski z pierwszej pionowej kreski i tak do końca tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz