Ciotka

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Dżem truskawkowy szwagierki Róży


Domowy dżem truskawkowy odrobinka lata w słoiku.


Składniki:
1,5 kg truskawek
500g cukru
1 laska wanilii
Przygotować słoiki. Każdy słoik dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem.
Truskawki odszypułkować połowę truskawek pokroić w kostkę, drugą zostawić w całości. Zasypać cukrem odstawić do momentu kiedy truskawki zaczną puszczać sok. Przygotować wanilię najpierw rozciąć ją wzdłuż i tępą stroną noża wycisnąć z niej czarne ziarenka włożyć do truskawek, pozostałą pustą laskę wanilii również umieść w garnku i zacząć gotować, (bez przykrycia)
około 2 godziny. Najlepiej podzielić tę czynność na dwa dni. Dżem stanie się gęsty, ale truskawki pozostawione w całości będą wyczuwalne. Jeśli ktoś lubi bardzo gęsty dżem można gotować jeszcze dłużej. Na koniec gotowania wyjąć wanilię i jeszcze gorący dżem przelać do przygotowanych wcześniej słoików. Słoiki odwrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz