Ciasto murzynek z polewą czekoladową wspomnienie dziecięcych lat.
Składniki (blaszka 10x25):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki powideł lub dżemu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
1 łyżka sody
Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Zaczynając od ubicia jajek, cukru i oleju, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45 minut.
Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany kremówki 30%
W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Zdjąć z ognia wsypać kakao energicznie wymieszać, dodać śmietanę wymieszać. Przestudzić polać wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz