Ciotka

piątek, 4 lipca 2014

Tort śmietankowy z owocami Daniela

 

Rewelacyjny torcik z owocami ,w środku wiśnie na zewnątrz truskawki i czereśni, a to wszystko przełożone kremem śmietankowym.



Składniki (tortownica 24):
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę dodawać po łyżce cukru i dalej miksować, aż do wyczerpania. Dalej ubijać dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w drugim naczyniu. Do masy jajecznej stopniowo przesiać suche składniki i delikatnie mieszać, żeby masa nie opadła. Przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić. Przeciąć na dwie równe części.
Krem:
500 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
250g serek mascarpone
cukier waniliowy
500g wydrylowanych wiśni mrożonych lub świeżych
Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do piany dodać stopniowo serek i ubijać tylko do połączenia się masy.
Do nasączenia:
1/2 szklanki soku z wiśni
3 łyżki alkoholu może być nalewka z wiśni

Pierwszy przekrojony biszkopt nasączyć sokiem z dodatkiem alkoholu, poukładać wiśnie i przełożyć 1/2 częścią kremu. Położyć drugi biszkopt, nasączyć, poukładać wiśnie przykryć pozostałym kremem wyrównać dowolnie udekorować.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz