Ciotka

niedziela, 27 lipca 2014

Tarta cytrynowa z bezą siostrzenicy Karoliny


Tarta z bezą i budyniem cytrynowym 



Składniki:
Kruche ciasto:
125g masła zimnego posiekanego na drobne kawałki
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Wyjąć z lodówki rozwałkować na cienki placek wyłożyć formę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć np. specjalnymi kulkami, świetnie nadaje się groch, fasola suszona, suchy ryż. Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut wyjąć. Zdjąć obciążenie i włożyć jeszcze na 5 minut do lekkiego zarumienienia się.

Krem cytrynowy:
1/2 szklanki soku z cytryny + 1 szklanka wody (sok z dwóch cytryn) + otarta skórka z 2 cytryn
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
50g masła
1/2 szklanki cukru
Sok z cytryny, skórkę i wodę wymieszać. Połowę wody zagotować z cukrem. Do drugiej połowy wsypać obie mąki i dodać jajka. Wymieszać. Kiedy woda zacznie się gotować wlać powstały budyń i mieszać, aż składniki się połączą. Budyń powinien lekko bulgotać. Dodać pokrojone w kostkę masło zamieszać. Wylać budyń na podpieczony spód.

Beza:
2 białka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Wyłożyć bezę na budyń cytrynowy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut do momentu kiedy wierzch bezy zacznie ładnie się rumienić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz