Cytrynowe ciasto pachnące i aromatyczne.
Składniki (blaszka 10x30):
Ciasto:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mąki zwykłej
200g miękkiego masła
4 jajka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i sok z cytryny. W oddzielnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Powoli przesiać do masy dalej miksując, aż do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Wszystko wymieszać i polać przestudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz