Bomba owocowych smaków
Składniki (tortownica 23):
Biszkopt:
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę dodawać stopniowo cukier i miksować tak długo, aż będzie lśniąca. Dosypać mąkę delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić.
Krem:
500ml śmietany kremówki
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej lecz niewrzącej wody
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukrów. Na koniec dodać żelatynę wlewając cienką stróżką. Gotową masę śmietankową wylać na ciasto. Włożyć do lodówki. Poczekać, aż stężeje.
Owoce:
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilość gorącej lecz niewrzącej wody
500 ml oranżady np. typu Hellena
1 kg ulubionych owoców im bardziej kolorowe tym lepiej wyglądają.
Przygotować miskę o średnicy odpowiadającej tortownicy lub trochę mniejszą. Włożyć do niej owoce. Żelatynę ostudzoną wlać do oranżady wymieszać. Przelać do miski z owocami. Włożyć do lodówki do stężenia.
Żeby łatwiej wyciągnąć owoce z miski, należy na chwilkę umieść miskę w gorącej wodzie.
Na biszkopt z kremem śmietankowym włożyć zastygniętą żelatynę z owocami. Ozdobić pozostałymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz