Bardzo smaczne i szybkie ciasto marchewkowe
Składniki (tortownica 24):
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka pokrojonego ananasa
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 jajka
Wszystkie składniki oprócz ananasa i marchewki chwilę zmiksować na jednolitą konsystencję. Marchewkę i ananasa dołożyć do ciasta i wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić.
Krem:
100g serka typu philadelphia
250g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
50g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
Wszystko zmiksować.
Dowolnie udekorować ostudzone ciasto. Posypać z wierzchu cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz