Szybciutkie ciasteczka ryżowe smak dzieciństwa. U mnie z dżemem wiśniowym chociaż można użyć dowolnego nadzienia.
Składniki (około 20szt):
1 paczka kleiku ryżowego1 szklanka cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
3 jajka
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dżem, marmolada lub powidła do nadziewania ciastek.
Wymieszać w misce kleik, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Masło pokroić kostkę i dodawać do kleiku na zmianę z jajkami. Wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w odstępach. W każdej kulce zrobić palcem dziurkę do, której należy włożyć odrobinę dżemu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciastka piec na lekko złoty kolor tj. około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz