Ciotka

sobota, 5 lipca 2014

Sernik z malinami siostry Mileny


Sernik z malinami na kruchym cieście puszysty i delikatny.


Składniki(tortownica 24):
Kruche ciasto na spód:
 1 szklanka mąki
50g masła miękkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3-4 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć cienko dno blaszki. Ponakłuwać. Przygotować sernik.

Sernik:
1kg sera białego (ja użyłam w wiaderku)
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
150g masła roztopionego i przestudzonego
500g malin
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać partami masło i ser, aż do wyczerpania. Na koniec dodać budyń i jeszcze chwilkę miksować. Przelać połowę sernika na przygotowane wcześniej ciasto poukładać 1/2 malin. Przykryć pozostałym sernikiem i wyłożyć pozostałą częścią malin. Zostawić kilka sztuk malin do dekoracji. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie nie wyjmować sernika tylko pozostawić jeszcze na około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz