Ciasto jogurtowe z morelami. Jogurt sprawia, że ciasto jest wilgotne, morele dają lekko kwaskowy posmak
Składniki (blacha 25x10):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4-5 sztuki dojrzałych moreli + 1 łyżką mąki pszennej do obsypania moreli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Morele obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki obsypać mąką. Włożyć do ciasta wymieszać. Blachę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia wlać ciasto wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz