Ciotka

wtorek, 15 lipca 2014

Ciacho z kremem śmietankowym i malinami bratanicy Bożenki


Szybkie ciasto śmietankowe z owocami sezonowymi ja użyłam do dekoracji malin




Składniki (blaszka 10x25):
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka oleju
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik. Wszystkie składniki zmiksować przelać do blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Na cieście zrobi się wybrzuszenie, należy je ściąć i wyrównać ciasto. Zrobić krem.

Krem śmietankowy:
300ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie usztywniacza typu fix
200ml mleka skondensowanego słodzonego
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej lecz nie wrzącej wody
500g malin
Na początku należy przygotować żelatynę, musi mieć czas ostygnąć. Śmietanę zmiksować z usztywniaczem. Dodawać stróżką mleko skondensowane dalej miksować. Na koniec nie przerywając ubijania dodać żelatynę również wlewając cienką stróżką. Kiedy składniki się połączą krem włożyć na 5 minut do lodówki. W tym czasie przygotować blachę, (tą samą w której piekło się ciasto).  Blachę należy wyłożyć folią spożywczą lub sreberkiem. Włożyć wyrównane wcześniej upieczone ciasto docisnąć. Na ciasto należy wyłożyć śmietankowy krem. Wyrównać. Udekorować dowolnymi owocami lekko wciskając je w krem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z blaszki zdjąć folię.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz