Ciotka

sobota, 5 lipca 2014

Ciasto z czereśniami i mleczną czekoladą kuzyna Michała


Torcik mleczny z czereśniami i czekoladą fantastyczny przepis na wykorzystanie tych pysznych owoców w cieście.


Składniki (keksówka 10x25):
150g masła miękkiego
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
sól szczypta
1/2 szklanki śmietany 12%
3/4 szklanki mleka w proszku
10 sztuk czereśni wydrylowanych
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka mąki tortowej
Przygotować trzy miski. W pierwszej umieścić śmietanę i mleko w proszku zmiksować na jednolitą konsystencję. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki. W trzeciej masło i cukier zmiksować na jednolitą konsystencję. Kiedy masa maślana się połączy dodawać po jednym jajku i śmietanę z mlekiem w proszku na zmianę. Następnie partiami dodawać sypkie składniki, aż do wyczerpania.
Czereśnie i połamaną czekoladę wymieszać  z 1 łyżką mąki i włożyć do ciasta zamieszać. Przelać do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 60-65 minut. Jest to zmodyfikowany przepis na ciasto ze strony "Mała cukierenka" - Mleczne ciasto z truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz