U ciotki na imieninach nie może zabraknąć schabu ze śliwką.
Składniki:
1kg schabu środkowego bez kości
10 sztuk suszonych śliwek
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżka oregano
1 łyżka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
2-3 ząbki czosnku
rękaw do pieczenia
Przecisnąć czosnek przez praskę do naczynia w którym ,będziemy marynować mięso. Dodać sól, pieprz, majeranek, paprykę i oliwę wymieszać. Schab umyć i dokładnie osuszyć. Naciąć w środku długim, ostrym, cienkim nożem kieszeń do, której będziemy wkładać śliwki suszone. Śliwki upychać do środka schabu jak najgłębiej z obydwu stron. Schab ze śliwką włożyć do przygotowanej wcześniej marynaty i wcierać ją z każdej strony. Odstawić do lodówki na około godzinę. Przygotowany schab włożyć do rękawa i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po upieczeniu rękaw lekko rozciąć i wypuścić powietrze. Ostudzić. Można wykorzystać sos z podpieczeni do polania mięsa. W tym celu zlać z rękawa powstały sos przez sito, do rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować do lekkiego zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz