Ciotka

sobota, 7 czerwca 2014

Palenycia ciotki Olgi


Idealna do mleka najlepsza na ciepło, szybka i prosta.
 
 
Składniki:
1 jajko
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (można dać 1 czubatą)
1- 2 szklanki mąki pszennej (wszystko zależy od ilości zsiadłego mleka)
2 łyżki cukru (można dać mniej)
400g mleko zsiadłe (można dostać również w kubeczku po 370g)
Wszystkie składniki wymieszać mąki dodać tyle, żeby ciasto się nie lepiło tylko odchodziło od rąk. Najlepiej dodać najpierw szklankę, a następnie dosypywać wedle potrzeby, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Podzielić ciasto na dwa placki lekko je rozpłaszczyć i obsypać mąką z wierzchu. Włożyć na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni piec około 40 minut lub do momentu kiedy wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz