Ciotka

wtorek, 1 kwietnia 2014

Biszkopt wuja Mariana z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi




Delikatny biszkopt z tego przepisu śmiało nadaje się do innego rodzaju ciast biszkoptowych i tortów. W tej wersji z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi tworzy szybkie i pyszne ciasto.


Składniki (tortownica 24cm):

Biszkopt:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanki cukru (można dać mniej biszkopt jest bardzo słodki)
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać partiami żółtka i cukier, aż do wyczerpania składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać metalową łyżką . Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika wystudzić.

Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
1/3 kostki masła lub margaryny

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować zdjąć z ognia uważając, żeby masa się nie zważyła.

Na wystudzony biszkopt wylać lekko ciepłą gęstą polewę czekoladową zaczynając od środka. Na koniec dekorować wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz