Ciotka

niedziela, 6 kwietnia 2014

Pychota makowa stryjka Macieja



Rewelacyjny torcik w stylu tiramisu. Cudowny lekko kawowy krem znakomicie łączy się z masą makową pychotka...










Składniki (tortownica 24cm):

Biszkopt:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać partiami żółtka i cukier, aż do wyczerpania składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać metalową łyżką . Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika wystudzić. Przekroić biszkopt na dwie równe części.

 Krem:
1 serek mascarpone 250g
1 biała czekolada
250 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 śnieżki w proszku
1/2 puszki gotowej masy makowej

Roztopić białą czekoladę w śmietanie (nie gotować) dodać kawę i wymieszać. Wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę ubijać dodając kolejno śnieżki uważać, żeby masa się nie zważyła. Wymieszać, ale już łyżką gotowy krem z serkiem mascarpone.

Do nasączenia:
Pół szklanki kawy

Pierwszą część biszkoptu dobrze nasączyć kawą, przełożyć masę makową wyrównać. Na masę makową położyć drugi biszkopt dobrze nasączyć kawą wyłożyć krem wyrównać. Włożyć do lodówki schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz