Słodka potrójnie czekoladowa pokusa.
Składniki:
Blachę wyłożyć folią spożywczą.
Masa czekoladowa:
600 ml śmietana 30%
3 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 czekolada biała
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
3 usztywniacze typu fix
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wody odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę powoli upłynnić w kąpieli wodnej. 200 ml śmietany ubić na sztywną pianę dosypując 1 opakowanie usztywniacza. Ciągle ubijając wlać białą rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Przelać do przygotowanej blachy, włożyć do lodówki. Tak samo postępować z czekoladą mleczną i gorzką tworząc kolejne warstwy. Przechowywać w lodówce do momentu kiedy masa dobrze stężeje najlepiej całą noc.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%
Masło i cukier podgrzewać w rondelku na niewielkim ogniu do momentu kiedy masło i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia dosypać kakao wymieszać. Dodać 2 łyżki śmietany wymieszać.
Wyjąć gotowy deser z blachy, ozdobić polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz