Ciotka

wtorek, 29 kwietnia 2014

Tort bezowy pradziadka Alonza




Rewelacyjna beza - słodka i pyszna. Po pierwszym kawałku nie odmówisz drugiego.


Składniki:

Beza:
6 białek z dużych jaj
szczypta soli
300g drobnego cukru
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli drobno krojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować blaszkę do wypieków. Na jednej lub dwóch blachach narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
Ubić białka ze szczyptą soki dodawać oba rodzaje cukru po łyżce non stop ubijając. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Dodać ocet zmiksować. Dodać daktyle wymieszać łyżką.
Masę bezową wyłożyć na wcześniej przygotowany pergamin i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Bezy powinny się zarumienić mogą również lekko popękać. Wyłączyć piekarnik i zostawić do ostygnięcia na kilka godzin najlepiej na całą noc.

Krem:
250g serek mascarpone
300ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150g masy kajmakowej
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
10 daktyli posiekanych
Ubić śmietanę na sztywną pianę dodając cukier puder. W drugiej misce zmiksować mascarpone z masą kajmakową na gładką masę. Delikatnie wymieszać masy dodając śmietanę do serka. Dodać bakalie i wymieszać.

Na jedną wystudzoną bezę nałożyć krem wyrównać położyć drugi blat bezowy. Posypać cukrem pudrem i kakao. Dowolnie udekorować. Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki - tort dacquoise z daktylami i orzechami".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz