Eklerki to smaczny i efektowny deser
Składniki:
Na blachę położyć papier do pieczenia.
Ciasto ptysiowe:
150ml wody
70g masła
100g mąki pszennej
2 jajka
Do rondelka wlać wodę i włożyć masło podgrzewać, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia wsypać mąkę i mieszać do momentu kiedy masa sama zacznie odchodzić od brzegów. Odczekać, aż ciasto przestygnie. Miksować dodając kolejno jajka. Gotowe ciasto powinno być jednolite, gładkie i lśniące. Przy pomocy woreczka cukierniczego wyciskać eklerki zachowując między nimi odstęp. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30 minut. Gorące eklerki ponakłuwać, żeby wypuścić parę. Ostudzić.
Krem:
250ml śmietany kremówki 30%
1 usztywniacz do śmietany typu fix
Ubić śmietanę na sztywną pianę dodać usztywniacz w proszku.
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wystudzone eklerki przekroić wzdłuż, przełożyć kremem, udekorować dowolnie roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz