Ciotka

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Eklerki szwagra Zdziśka


Eklerki to smaczny i efektowny deser





Składniki:

Na blachę położyć papier do pieczenia.

Ciasto ptysiowe:
150ml wody
70g masła
100g mąki pszennej
2 jajka 
Do rondelka wlać wodę i włożyć masło podgrzewać, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia wsypać mąkę i mieszać do momentu kiedy masa sama zacznie odchodzić od brzegów. Odczekać, aż ciasto przestygnie. Miksować dodając kolejno jajka. Gotowe ciasto powinno być jednolite, gładkie i lśniące. Przy pomocy woreczka cukierniczego wyciskać eklerki zachowując między nimi odstęp. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30 minut. Gorące eklerki ponakłuwać, żeby wypuścić parę. Ostudzić.
 

Krem:
250ml śmietany kremówki 30%
1 usztywniacz do śmietany typu fix
Ubić śmietanę na sztywną pianę dodać usztywniacz w proszku.

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wystudzone eklerki przekroić wzdłuż, przełożyć kremem, udekorować dowolnie roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz