Szarlotka klasyczna i pyszna.
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka (2 żółtka 1 całe)
3/4 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce.
Masa jabłkowa:
5-6 dużych jabłek (można dodać więcej)
3 - 4 łyżki cukru (można dać więcej)
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części. Pierwszą częścią ciasta wykleić dno blachy. Ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę z jabłek wyrównać. Drugą częścią ciasta można dowolnie udekorować wierzch.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 min. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz