Ciotka

niedziela, 6 kwietnia 2014

Tort korona Babci Krysi


 
Piękny, smaczny, a przede wszystkim bardzo łatwy tort z kremem typu straciatella.
 
 
 

Składniki: (tortownica 24)

Biszkopt:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać partiami żółtka i cukier, aż do wyczerpania składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać metalową łyżką . Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika wystudzić. Przekroić na dwie równe części.

Krem:
450 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany typu fix
50 g ciemniej czekolady
25 g białej czekolady

Śmietanę ubić na sztywną pianę dodając dwa usztywniacze typu fix oraz cukier puder. Zetrzeć dobrze schłodzoną białą i ciemną czekoladę na drobnych oczkach tarki.  Wsypać starte obie czekolady do śmietany i wymieszać.

Korona:
2 tabliczki białej czekolady

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wyciąć podłużne pasma pergaminu trochę wyższe niż tort. Nakładać roztopioną czekoladę małą łyżeczką rozciągając masę po papierze. Włożyć do zamrażalnika. Najlepiej przygotować koronę dzień wcześniej żeby czekolada się zamroziła.

Krem podzielić na trzy części. 1/3 kremu przełożyć na pierwszą cześć przekrojonego biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem . Połowę pozostałego kremu pokryć wierzch drugiego biszkoptu, resztą kremu pokryć boki tortu.  Tort dekorować koroną przed samym podaniem ponieważ czekolada bardzo szybko się rozpuszcza.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz