Ciotka

wtorek, 8 kwietnia 2014

A`la tarta z nadzieniem "never say never" kuzyna Marcela

 

Lekko cytrynowa bita śmietana i galaretka z kiwi tworzy przyjemny słodko kwaśny deser. Orzeźwiający wspaniale nadaje się na ciepłe dni.

 

 

Składniki (tortownica 24):

Biszkopt:
2 jajka (oddzielnie biała i żółtka)
3 łyżki cukru pudru
pół szklanki maki

Białka ubić na sztywną pianę ciągle ubijając dodawać cukier puder i żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać metalową łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.
Wyjąć i ostudzić.

Galaretka:
6szt kiwi
6 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny

Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka pokrojone kiwi dodać cukier i podgrzewać razem 10 min, aż kiwi puści sok. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody dodać do kiwi zamieszać i odstawić do ostygnięcia.


Krem:
250 ml śmietany 30 %
Usztywniacz typu fix
2 łyżeczki żelatyny roztopionej w niewielkiej ilości wody
Skórka otarta z połówki cytryny

Śmietanę ubić na sztywno dodając fix oraz żelatynę Jak śmietana będzie sztywna dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać.

Na upieczony i wystudzony biszkopt wylać tężejącą galaretkę włożyć do lodówki poczekać, aż zastygnie. Na koniec dodać krem śmietankowy i również schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić kiwi.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz