Lekko cytrynowa bita śmietana i galaretka z kiwi tworzy przyjemny słodko kwaśny deser. Orzeźwiający wspaniale nadaje się na ciepłe dni.
Składniki (tortownica 24):
Biszkopt:
2 jajka (oddzielnie biała i żółtka)
3 łyżki cukru pudru
pół szklanki maki
Białka ubić na sztywną pianę ciągle ubijając dodawać cukier puder i żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać metalową łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.
Wyjąć i ostudzić.
Galaretka:
6szt kiwi
6 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny
Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka pokrojone kiwi dodać cukier i podgrzewać razem 10 min, aż kiwi puści sok. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody dodać do kiwi zamieszać i odstawić do ostygnięcia.
Krem:
250 ml śmietany 30 %
Usztywniacz typu fix
2 łyżeczki żelatyny roztopionej w niewielkiej ilości wody
Skórka otarta z połówki cytryny
Śmietanę ubić na sztywno dodając fix oraz żelatynę Jak śmietana będzie sztywna dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać.
Na upieczony i wystudzony biszkopt wylać tężejącą galaretkę włożyć do lodówki poczekać, aż zastygnie. Na koniec dodać krem śmietankowy i również schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz