Ciotka

niedziela, 6 kwietnia 2014

Zawijaniec makowy teściowej


Prosta i szybka rolada makowa oblana ciemną czekoladą wspaniale nadaje się jako deser na rodzinny obiad









Składniki:
 
Biszkopt:
3 jajka
75g cukru
5 i 1/2 łyżki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach 23 cm na 30 cm i wyłożyć pergaminem. W misce ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem przez 10 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Do masy przesiać mąkę i wymieszać metalową łyżka. Wylać ciasto na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut, aż ciasto będzie uginać się przy dotykaniu. Oprószyć czysty pergamin cukrem pudrem i położyć na wilgotnej ściereczce. Wyłożyć placek na świeżym pergaminie i  usunąć pergamin na którym się piekł. Przepis na roladę pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki Czekolada"
 
Nadzienie:
3/4 puszki gotowej masy makowej
 
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka ciemnej czekolady
3 - 4 łyżki mleka
pół płaskiej łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3 lub 4 łyżki mleka. Żelatynę połączyć z czekoladą wymieszać.
 
Na lekko ciepły placek biszkoptowy rozsmarować gotową masę makową na 3/4 jej powierzchni.  Zwinąć zaczynając od krótszego boku pomagając sobie ściereczką. Roladę odłożyć do wystudzenia. Oblać równomiernie polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz