Nie masz pomysłu na obiad polecam pulpeciki w sosie pieczarkowym.
Składniki:
Pulpety:
500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe
1 sucha bułka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
1 ząbek czosnku (można pominąć)
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wyrabiać do połączenia się składników. Z dobrze wyrobionej masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć na patelni, aż nabiorą brązowego koloru.
Sos:
5 dużych pieczarek
4 łyżki masła
1 łyżka słodkiej papryki (można dodać papryki ostrej)
1 łyżka zwykłej mąki
1 łyżka śmietany kremówki 30%
vegeta do smaku
Kroimy pieczarki w plasterki. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła i przysmażyć pokrojone pieczarki na złocisty kolor, wsypać vegetę oraz paprykę zamieszać dusić jeszcze około 1 min.
Do rondelka z obsmażonymi pieczarkami przełożyć pulpety zalać wodą do połowy ich wysokości przykryć i dusić pod przykryciem około 15 min. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła dodać mąkę i mieszać aż mąka się przesmaży. Wyjąć pulpety z rondelka do sosu dodać zasmażki i zamieszać. Kiedy sos zgęstnieje dołożyć pulpety chwilkę podgotować dodać śmietanę. Można dodać posiekanej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz