Pieczony sernik z serków homogenizowanych delikatny i puszysty.
![]() |
Składniki tortownica 24:Ciasto:
550g serka homogenizowanego waniliowego Danio
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku nie słodzonego.
2 łyżki cukru pudru
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
125g masła (rozpuścić)
paczka herbatników
Blachę do pieczenia wysmarować masłem posypać bułką tartą. Herbatniki rozdrobnić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem (około 1/5 roztopionego masła) i wyłożyć dno blachy.
Białka ubić na sztywną pianę dodając jedną łyżkę cukru pudru. W oddzielnej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem pudrem, stopniowo dodawać masło, serki homogenizowane, mąkę i budyń. Do przygotowanej masy dodawać białka mieszając łyżką. Wylać na przygotowaną wcześniej blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 60 min. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku jeszcze około godziny.
Polewa czekoladowa:
6 łyżek masła
6 łyżek cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki kwaśnej śmietany
W rondelku rozpuścić masło i cukier. Wsypać kakao zamieszać. Dodać śmietanę zamieszać.
Upieczony i ostudzony sernik polać polewą czekoladową z wierzchu posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz