Słodka, delikatna, rozpływa się w ustach, wyjątkowa beza z kremem typu straciatella i truskawkami.
Składniki:
Wyciąć z papieru do pieczenia trzy prostokąty o wymiarach 10 na 25 cm i rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia.
Beza:
3 białka
180 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać połowę cukru. Wsypać resztę cukru i mąkę ziemniaczaną wymieszać metalową łyżką. Wycisnąć masę na przygotowany wcześniej pergamin przy pomocy woreczka dekoracyjnego, zaczynając od krótszego boku. 10 centymetrowe pasma wyciśniętej masy powinny do siebie przylegać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez półtorej godziny, zmieniając w połowie pieczenia położenie blach. Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować bezy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Usunąć pergamin.
Krem:
450 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany typu fix
50 g ciemniej czekolady
25 g białej czekolady
300 g świeżych truskawek
Śmietanę ubić na sztywną pianę dodając dwa usztywniacze typu fix oraz cukier puder. Zetrzeć dobrze schłodzoną białą i ciemną czekoladę na drobnych oczkach tarki. Wsypać starte obie czekolady do śmietany i wymieszać.
Pokroić truskawki w plasterki lub kostkę średniej wielkości.
Wyłożyć jedną bezę pokryć 1/3 kremu udekorować pokrojonymi truskawkami. Położyć drugą bezę pokryć połową pozostałego kremu udekorować truskawkami. Na wierzchu położyć trzecią bezę udekorować pozostałą śmietaną i truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz