Ciotka

niedziela, 6 kwietnia 2014

Pasztet drobiowy Babci Dagmarki




Z wierzchu lekko chrupiący w środku mięciutki i pyszny. Znakomity pasztet drobiowy.






Składniki:
2 kg kurczaka
60 dkg podgardla lub tłustego boczku surowego
6szt kajzerek lub jedna wrocławska bułka najlepiej czerstwa (namoczyć w zimnej wodzie, do momentu kiedy będzie miękka, dobrze wycisnąć)
2 całe jajka
2 małe cebule
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki majeranku
pieprz świeżo mielony
sól

Ugotować kurczaka i surowy boczek do miękkości. Zmielić dwukrotnie mięso dodając cebulę i wyciśnięte bułki. Do mięsnej masy dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką do połączenia się. Przygotować brytfanny (wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą.) 
Gotową i wyrobioną masę mięsną przełożyć do brytfanny z wierzchu obsypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę 20 minut. Nie wyjmować pasztetu jak będzie blady musi być złocisto brązowy. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz